Clicky

Făina de greieri intră în compoziția mai multor alimente produse în UE

Făina de greieri, mai exact făina parțial degresată de greieri Acheta domesticus va fi găsită în compoziția mai multor alimente produse în UE, de la pâine, biscuiți, la supe și preparate din carne.

Făina de greieri este un produs nou în magazinele din România, asta după ce Comisia Europeană a aprobat comercializarea unui nou aliment derivat din insecte și anume făina de greieri. Încă din 2013 Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a propus ca insectele să fie „hrana viitorului”. Se pare că viitorul despre care se vorbea a sosit și consumul de insecte devine o realitate europeană. Cu toate că pentru noi, europenii, consumul de insecte este extrem de redus, două miliarde de oameni din alte regiuni din lume consumă insectele ca hrană. Cei care au vizitat Asia mai pe stilul Asia Express știu că acolo street food înseamnă insecte de tot felul.

Făina de greieri noul ingredient în producția alimentelor

Cu toate astea, există o serie de discuții și „îngrijorări” fiind un produs derivat din insecte cu care nu suntem obișnuiți și pe care este posibil să îl regăsim în multe produse de acum încolo. Asta pentru că, la începutul anului 2023, Comisia Europeană a autorizat comercializarea pe piața UE, timp de cinci ani, începând cu 24 ianuarie 2023, a făinii parțial degresate de greieri Acheta domesticus, produsă de compania Cricket One din Vietnam. Aceasta va putea fi utilizată ca ingredient în producția de pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, pre-mixuri uscate pentru produse de patiserie, biscuiți, produse pe bază de paste umplute sau neumplute, sosuri, produse prelucrate din cartofi, preparate pe bază de leguminoase și legume, pizza, produse din aluat, zer pudră, înlocuitori de carne, supe și supe concentrate sau pulberi, gustări din făină de porumb, băuturi similare berii, produse de cofetărie cu ciocolată, nuci și semințe oleaginoase, gustări, altele decât chipsurile de cartofi și preparate din carne.

Făina de greieri are o atenționare de potențial alergen

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în avizul său științific, a concluzionat, pe baza datelor și studiilor limitate publicate privind alergiile alimentare legate de insecte, în general, și pe baza dovezilor că Acheta domesticus conține mai multe proteine ​​potențial alergene, consumul acestui nou aliment ar putea declanșa sensibilizarea la proteinele Acheta domesticus. EFSA a mai considerat că consumul de pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (făină de greieri) poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la crustacee, moluște și acarieni.

Făina de greieri – pe etichetele produselor „pudră de Acheta domesticus parțial degresată”

Reglementările Comisiei Europene prevăd clar obligativitatea menționării prezenței pudrei de insecte ca ingredient în conținutul produselor și natura potențial alergenică. Deci, de acum încolo vom putea găsi pe etichetele produselor, un ingredient nou „pudră de Acheta domesticus parțial degresată” și o atenționare care indică faptul că acest ingredient poate provoca reacții alergice la consumatorii cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și produse derivate, precum și acarieni.

Noul ingredient este rezultat dintr-o serie de tratamente succesive: perioada de post de 24 de ore pentru ca insectele să își golească tubul digestiv, congelare, spălare, tratament termic, uscare, extracția uleiului (extrudarea mecanică) și măcinarea.

Făina de greieri – alternativa bogată în nutrienți, o nouă pudră proteică?

Făina de greieri este un produs nou, dar se pare la fel de hrănitoare – plină de vitamine, minerale, proteine, acizi grași și fibre prebiotice ca și alte făinuri de cocos, de migdale pe care deja le consumăm.

Făina de greieri este o sursă excelentă de nutriție și conține toți cei 9 aminoacizi esențiali, ceea ce o face o proteină completă – cu aproape triplu cantitatea găsită în vită și dublu față de cea de pui. În plus, făina de greieri este, de asemenea, o sursă bogată de calciu, fier, potasiu, vitamina B12, B2 și acizi grași esențiali.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scris de

Newsletter

Alte noutăți

De ce ar trebui să ne placă ghimbirul

Ghimbirul, o rădăcină cu multiple utilizări în bucătărie și în medicină, este un ingredient cu o istorie îndelungată și o serie impresionantă de beneficii pentru

Rețete delicioase

Nineta

Fasole bătută cu ceapă prăjită crocantă

Un preparat cremos din boabe de fasole, îmbogățit cu ulei de măsline, usturoi și ceapă prăjită aurie crocantă, este tot ce ai nevoie pentru o masă simplă și gustoasă.

0.0/5
Anamaria

Supă cremă de praz

Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: 30 min.

O supă plină de aromă, căldură și deliciu

0.0/5
Nineta

Tocăniță cu pipote și inimi de pui

Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: 50 min.

Tocăniță cu pipote și inimi de pui fragede, legume aromate și sos de roșii - simplu de făcut pentru prânz sau cină

0.0/5
Anamaria

Tort fin cu Irish Cream Baileys

Un tort bogat cu irish cream Baileys, perfect pentru ocazii speciale.

0.0/5

Alte rețete delicioase

Rețete cu Vită
Rețete cu Varză
Rețete cu Pui
Rețete cu Praz
Rețete cu Porc
Rețete cu Pește
ro_RORomanian