O numim și ciorba din Harghita. Pentru că acolo am găsit-o cel mai des. Și da a trebuit să o facem și noi. Acum și voi.
Primul care intră în scenă, pardon, în oală este ciolanul afumat. Cu cât este mai măricel cu atât va fi mai multă cărniță și mai mult gust. Într-o oală am pus 5 l de apă rece și ciolanul crestat, le-am dat la foc să fiarbă. Până începe să fiarbă se tot face spumă, dar am adunat-o cât am putut de mult. Când am terminat cu spuma, am adăugat foile de dafin, am micșorat focul, am acoperit oala și l-am lăsat la fiert. Eu am folosit o oală sub presiune, în maxim 30 de minute era bine fiert. Dacă folosești o oală normală, fierbi ciolanul până intră furculița în el. Indiferent de oala folosită ai grijă să completezi cu apă ca să ai în jur de 5 l.
Între timp, cât fierbe ciolanul, tai legumele cubulețe, ca să le ai pregătite. Când s-a fiert ciolanul, îl scoți din oală într-un vas separat, îl lași puțin la răcit și apoi culegi carnea de pe os, îndepărtând oasele și tot ce nu vrei să pui în ciorbă.
În supa din oală pui toate legumele tăiate și carnea scoasă de pe os, condimentezi cu sare, puțin piper și le pui la fiert. Când s-au fiert toate legumele, micșorezi focul și faci separat amestecul de ou cu smântână (urmând sfaturile de mai jos).
Într-un vas mai încăpător (cu volum mai mare de 1 l) se bat gălbenușurile, se adaugă smântâna și se omogenizează bine. Din oala cu supă se ia câte un polonic de supă fierbinte și se toarnă încet peste amestecul de gălbenușuri cu smântână. Ideea este de a dilua treptat acest amestec pentru că dacă se face brusc, se va coagula. Din acest motiv am zis că este necesar un vas mai mare. Dacă am turna-o direct în oala cu ciorba fierbinte, toată compoziția s-ar brânzi dintr-o dată și nu s-ar mai amesteca cu restul lichidului. Deci se pune câte un polonic de supă peste compoziția respectivă, se amestecă, se repetă până se nivelează temperatura compoziției și apoi se răstoarnă cu totul în restul ciorbei. Se mai lasă puțin pe foc, doar cât să îi mai crească temperatura, dar nu o fierbe! Dacă ajunge la temperatura de fierbere se va brânzi. La sfârșit se adaugă tarhonul tăiat și după gust oțet de bună calitate.
Și atunci când o pregătiți pentru servire, încălziți-o la foc mic, dar aveți grijă să nu fiarbă.
Dacă vă surâde, pregătiți și o salată de ceapă tăiată subțire, marinată în oțet cu puțină sare. Este combinația sublimă. Merge foarte bine și cu ardei iute marinat sau proaspăt, cum vă place, vorba aceea.