Clicky

De ce nu poți folosi bicarbonat de sodiu în loc de praf de copt?

praf de copt bicarbonat de sodiu

Fursecuri, biscuiți, blaturi, checuri, prăjituri toate au nevoie de structură și consistență. Deci e nevoie de un ingredient sau mai multe care să le dea volum, să le facă pufoase, lejere și ușoare. Aici intervine praful de copt căci asta este treaba lui de agent. Să crească. Deci, să fie cu volum.

Praful de copt joacă un rol semnificativ în definirea structurii și texturii multor produse de copt – deseori împreună cu bicarbonatul de sodiu, se aliază pentru a produce prăjituri ușoare și pufoase și produse de patiserie fragede. Pur și simplu, fără acești dospitori, multe prăjituri s-ar prăbuși, ar fi dense și înnecăcioase. Dar praful de copt și bicarbonatul de sodiu nu sunt interschimbabile, iar dacă nu-l ai pe unul, celălalt nu va acționa ca un înlocuitor 1:1 (deși poate face parte din soluție).

Dacă praful de copt s-a terminat sau a depășit data de expirare, există câțiva înlocuitori de praf de copt pe care să îi puteți folosi în caz de criză. Dar pentru că bucătăreala nu este în totalitate magie ci și chimie, să vedem ce zice știința despre asta.

Care este diferența dintre praful de copt și bicarbonatul de sodiu?

Praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt agenți chimici de creștere. La fel cum drojdia ajută pâinea să crească prin fermentare, acești dospitori conferă prăjiturilor, fursecurilor și altor produse de panificație volum și lejeritate. Dar spre deosebire de drojdie, acestea nu contribuie cu aromă la produsul final.

Când se adaugă în aluat, acești dospitori chimici declanșează eliberarea de dioxid de carbon, adică bule de aer mici care fac, de exemplu, să ne iasă un pandișpan ușor și pufos. Atât bicarbonatul de sodiu, cât și praful de copt produc dioxid de carbon printr-o reacție acid-bază. Acestea ar fi asemănările dintre cei doi, dar felurile diferite în care funcționează ne fac să înțelegem de ce nu pot fi înlocuiți unul cu altul.

Bicarbonatul de sodiu este o bază, cu un pH alcalin de 8,5, care pentru a produce dioxid de carbon trebuie să reacționeze cu un acid. Acidul poate veni din orice ingredient acid, precum iaurt, zeamă de lămâie, oțet alb, zahăr brun. Odată combinat cu un acid, bicarbonatul de sodiu reacționează rapid producând dioxid de carbon și dând un impuls de creștere aluatului. Asta înseamnă că odată folosit bicarbonatul, pentru a nu își pierde efectul, aluatul trebuie băgat rapid la cuptor.

Praful de copt, însă, este un produs complet de dospire, care conține o bază (bicarbonat de sodiu), un agent acid (tartrat de potasiu) și un stabilizator (amidon de porumb), care îi împiedică pe ceilalți doi să reacționeze până la momentul dorit. Majoritatea mărcilor de praf de copt pe care le vei găsi pe rafturile magazinelor au și o altă caracteristică: au acțiune dublă, ceea ce înseamnă că reacția chimică are loc în două faze. Prima are loc atunci când ingredientele uscate se întâlnesc cu ingredientele umede. Iar a doua este declanșată de căldura cuptorului. Acest proces prelungit face ca praful de copt să fie un agent de creștere sigur și de încredere pentru multe prăjituri, fursecuri și chiar pentru pâinea rapidă.

De ce nu poți să folosești bicarbonat de sodiu în loc de praf de copt?

Am văzut că praful de copt este un mix din mai multe substanțe printre care și bicarbonatul de sodiu, care reacționează lent. În timp ce bicarbonatul de sodiu este doar unul dintre componenții prafului de copt căruia îi trebuie un acid ca să reacționeze și o face și mult mai rapid decât praful de copt.

Un volum egal de praf de copt are aproximativ un sfert din puterea bicarbonatului de sodiu, ceea ce face reacțiile sale mult mai lente și mai ușor de controlat. Prin urmare, nu puteți schimba praful de copt cu bicarbonatul de sodiu sau invers. Dar, dacă nu ai praf de copt, câteva înlocuiri inteligente te vor ajuta să obții „copturi” frumos crescute și pufoase, iar bicarbonatul de sodiu face parte din formula succesului înlocuirii.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scris de

Newsletter

Alte noutăți

Clătite, Crêpes sau Pancakes?

Dragi gurmanzi și aventurieri culinari a venit momentul să tragem tare la tigaie și să sărbătorim! Dați drumul la aragaz, plită, pentru că azi, este

Rețete delicioase

Anamaria

Shakshuka, ouă gătite în sos roșu aromatizat

Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: 25 min.

Este o opțiune culinară bogată și reconfortantă, perfectă pentru micul dejun, prânz sau cină. Cu ingrediente puține și pregătire simplă.

0.0/5
Anamaria

Ciorbă de cartofi cu tarhon și ciolan afumat

O numim și ciorba din Harghita. Pentru că acolo am găsit-o cel mai des. Și da a trebuit să o facem și noi. Acum și voi.

0.0/5
Nineta

Tort cu blat de bezea, foietaj și două creme la etaj

Timp preparare: 20 min.
Timp coacere: 75 min.

Un tort cremos cu multe straturi, multe texturi, bezea, foietaj, cremă de vanilie și cremă de cacao. Încearcă-l!

0.0/5
Nineta

Prăjitură cremoasă cu mere

Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: 35 min.

Un desert cu multe mere o prăjitură- budincă, cremoasă precum un clafoutis.

0.0/5

Alte rețete delicioase

Rețete cu Vită
Rețete cu Varză
Rețete cu Porc
Rețete cu Pește
Rețete cu Pere
Rețete cu Ouă